In de nieuwsbrief van april 2023 maakten we al melding van het idee om voor de 80ste herdenking een regionale Market Garden vlag te introduceren. De regio Arnhem kent al langere tijd de bordeauxrode Pegasus vlag. Het wordt de hoogste tijd dat ook deze regio een eigen vlag krijgt. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Op de vlag prijkt de dubbele A van de Amerikaanse 82nd Airborne Division (verwijzend naar de bijnaam van de divisie: ‘All American’ en het wilde zwijn van het Britse XXX Corps: de eenheden die in de regio Nijmegen de bevrijding inluidden met Operatie Market Garden. De vlag heeft een blauw en rood vlak, verwijzend naar de twee onderdelen van de operatie: de
luchtlandingen (Market) en het grondoffensief (Garden). De oranje strook onderstreept de inzet van Nederlandse soldaten en verzetsstrijders en symboliseert ook de vele rivieren en kanalen die moesten worden overgestoken.

Met deze vlag willen we onze bevrijders eren en hopelijk zien we deze vlag in toenemende mate elke 17 september terug in de regio Nijmegen. De Market Garden vlag is via dit formulier te bestellen voor 15 euro per stuk. De afmeting van de vlag is 100x150cm. Dit formaat is geschikt als gewone gevelvlag.