La Chapelle d’ Amentières 1914, Groesbeek-Wyler 1944
De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden Groesbeek zal in samenwerking met het Sankt Cäcilienchor uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers, met het symfonieorkest Ensemble Conservatoire uit Nijmegen (concertmeester Rob Engels), met de Batavorum Pipes and Drums o.l.v. Willy Willems, met de jongerenafdeling Groesbeek Airborne Vrienden, met de Internationale Karl Leisner Kreis afdeling Groesbeek en met de parochies Cosmas en Damianus Groesbeek en de Sankt Peter und Paul Kranenburg komen tot de productie “Kerst in het hart van de gewone soldaat” in de vorm van concerten.
De concerten vinden plaats in de Cosmas en Damianuskerk te Groesbeek op 10 december (16.00 uur) en in de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler (Duitsland) op 17 december (15.00 uur). Het centrale thema in de concerten is: “Kerst in het hart van de gewone soldaat”. Waar ook strijd geleverd wordt in de wereld, met Kerstavond zou elke soldaat thuis willen zijn bij zijn familie, bij zijn gezin, bij zijn geliefden.
Zo ook Duitse en Engelse soldaten die vanuit de loopgraven in Frankrijk op 24 december 1914 (o.a. in La Chapelle-d’Armentières) over en weer Duitse en Engelse kerstliederen zingen. Begonnen wordt met “Stille Nacht” door de Duitsers, beantwoord met “The First Noel” door de Britten, gevolgd door “O Tannenbaum” door de Duitsers en zo gaat dat een tijd door om gezamenlijk te eindigen met Venite adoremus in het Latijn. Langs de hele frontlinie kwamen soldaten uit de loopgraven om elkaar te trakteren op rookwaar en drank. Het is kerst in het hart van de gewone soldaat. De militaire leiding was totaal niet gecharmeerd met dit gebeuren en bedacht reeds toen hoe ze dat konden voorkomen met kerstmis 1915. In 2014 is er een prachtige film over uitgekomen met daarin centraal het lied “I’m dreaming of home” van de filmcomponist Philippe Rombi.
Enkele onderdelen van het Canadese The Toronto Scottish vierden ook Kerstmis bij Groesbeek in 1944. Op 25 december serveerden de officieren, zoals te doen gebruikelijk, het kerstdiner aan de onderofficieren en manschappen. De avond voor kerst zongen de Canadezen “Silent Night, Holy Night”in de openlucht en tot ieders verrassing vielen de Duitsers aan de andere kant van de frontlijn in met “Stille Nacht, heilige Nacht”. “De Duitsers bleken betere zangers te zijn dan de Candezen”, stelde majoor Grant vast.
De Italiaanse componist Marco Frisina komt in juni 2022 (waarschijnlijk i.v.m. de oorlog in Oekraïne) met het lied “We believe in love” voor koor en orkest. Al deze gebeurtenissen en liederen staan centraal in de concerten. De liederen in het programma worden afgewisseld met teksten uit het bekende boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman en uit het boek “Lenteriten” van Modris Eksteins. De pastoors Christoph Scholten (pastoor van Kranenburg, Niel, Wyler, Zyfflich) en Aloys van Velthoven (pastoor van Groesbeek) zullen deze teksten uitspreken.
De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door het programma Vrijheid. De toegang tot de concerten is gratis, wel zal er na afloop gevraagd worden om een vrijwillige bijdrage.