Zaterdagochtend 19 juni werd het 1e lustrum van FAN (Friendship Albany Nijmegen) gevierd. Het thema van dit lustrum was “Wederopbouw & Internationale Vriendschap” en bestond uit een sprekersprogramma en de opening van een tijdelijke tentoonstelling in Museumpark Orientalis. Een vertegenwoordiging van de Groesbeek Airborne Vrienden bevond zich onder de ongeveer 25 genodigden. Na het welkomstwoord van burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal spraken Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, U.S. Consul General Jennifer DeWitt-Walsh en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Laatstgenoemde sprak in zijn bevlogen toespraak dat de vriendschap tussen Albany en Nijmegen er een van regionale vriendschap is. Vijf jaar FAN vergeleek Bruls op komische wijze met de jeugd en overmoed van een vijfjarig kind. Een leeftijd waarop voor de meeste mensen de herinnering begint. In die vijf jaar tijd is dankzij de bevlogen inspanningen van Anja Adriaans, voorzitter van de FAN, de herinnering aan bijna 75 jaar vriendschap tussen de twee steden enorm versterkt. De ochtend was ook het startsein van een Netwerk club met de naam ‘Orange Wonder Club’, waarin internationale vriendschap centraal staat. Organisaties die hierin wil participeren kunnen zich bij FAN aanmelden.

US Consul General Ms. Jennifer DeWitt-Walsh naast een van de drie door de Groesbeek Airbrone Vrienden ingerichte vitrines (foto: Kamiel Rietsema)