De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseert in samenwerking met het Duits-Nederlandse Sankt Cäcilienchor Wyler (onder leiding van Theo Giesbers), het symfonieorkest Ensemble Conservatoire (onder leiding van Rob Engels) en de Batavorum Pipes en Drums (onder leiding van Willy Willems) kerstconcerten met als thema “Kerstmis in den vreemde; op de vlucht voor oorlogsgeweld, weg van alles wat thuis is”.

Prachtige advents- en kerstliederen in verschillende talen worden afgewisseld met korte ooggetuigenverslagen over de evacuatie in 1944, zowel aan Nederlandse als Duitse zijde.

Natuurlijk ligt hier een Bijbelse verwijzing voor de hand. Ook Jozef en Maria moesten vluchten. In Groesbeek, Beek, Ooij, Leuth, Millingen werd de hele bevolking in 1944 geëvacueerd naar verschillende streken in Nederland en België en zelfs Duitsland. Ook de bevolking van de aanliggende Duitse dorpen als Wyler, Kranenburg, Nütterden, Donsbrüggen en de stad Kleve moesten vluchten voor het oorlogsgeweld.

Op zaterdag 9 december 2023 om 15.00 uur vindt het eerste kerstconcert plaats in de verwarmde “Sankt Johannes Baptistkirche” in Wyler en op zaterdag 16 december 2023 om 16.00 uur vindt het tweede kerstconcert plaats in de verwarmde “Cosmas en Damianuskerk” in Groesbeek.

De pastoors Christoph Scholten en Aloys van Velthoven zullen verschillende ooggetuigenverslagen laten horen. Solisten in de concerten: Kerstin Jansen-Verhoeven, sopraan; Ilka Kropmann-Verhoeven, alt; Chris Jansen, bariton. Aan het orgel: Gerard Rutjes. Algehele leiding: dirigent Theo Giesbers.

De toegang tot de concerten is gratis, wel zal er na afloop gecollecteerd worden. Het concert is financieel mogelijk gemaakt door DHD Drukkerij, Gemeente Berg en Dal, Gelderland in Vrijheid, Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en het Interregionaal Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.