Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in elk Canadees regiment wel een aantal inheemse (indigenous) soldaten actief. Vanwege hun enorme verbondenheid met de natuur vervulden zij vaak de rol van verkenner (scout). Hun bewegingen en onderlinge communicatie bleven voor de vijand onopgemerkt. Ondanks hun moed en bekwaamheid werden zij, zelfs binnen hun eigen onderdeel, vaak gediscrimineerd om hun afkomst.

De Canadese soldaat Ewen Morrison diende 22 maanden in het Royal Hamilton Light Infantry Regiment en bouwde een innige vriendschap op met zijn inheemse buddy. Een vriendschap die bleef bestaan tot aan hun dood en nu door Janet, de dochter van Ewen, in herinnering wordt gehouden.

Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseert op woensdag 8 februari twee aan het thema ‘Inheemse soldaten’ gerelateerde evenementen. De jaarlijkse herdenking Operatie Veritable en de onthulling van een plaquette, ter nagedachtenis aan de Canadese en Inheemse soldaten van het Royal Hamilton Light Infantry Regiment. Voor zover wij nu weten voor het eerst in Nederland.

We nodigen U van harte uit deze beide evenementen bij te wonen. Klik hier voor het programma van 8 februari.