In de aanloop naar de 80ste herdenking van Operatie Market Garden hebben de Groesbeek Airborne Vrienden een Market Garden-vlag voor de regio Nijmegen gepresenteerd. De vlag is een eerbetoon aan de bevrijders van september 1944.

De vlag draagt de symbolen van de legereenheden die hier tijdens Operatie Market Garden gevochten hebben. De ‘AA’ (All American) van de US 82nd Airborne Division en het wild zwijn van het British XXX Corps. De twee vlakken staan daarmee ook voor de twee onderdelen van de operatie: het rode voor de luchtlandingsoperatie (‘Market’) en het blauwe voor het grondoffensief (‘Garden’).

De oranje lijn heeft een dubbele betekenis. Met de kleur oranje wordt verwezen naar de Nederlandse bijdrage aan de operatie. Enerzijds de Nederlandse militairen die meevochten met de geallieerden, anderzijds de lokale bevolking met in het bijzonder de verzetsgroepen, die de bevrijders geholpen hebben. Daarnaast staat de lijn symbool voor de rivieren, waarvan de bruggen veroverd moesten worden.

Het streven is dat de Market Garden-vlag – net zoals de Airborne-vlag in de regio Arnhem – in september op vele plekken in het straatbeeld te zien zal zijn. Nadere informatie over de beschikbaarheid van de vlag volgt later.